E-Ticaret Siteleri İçin Basit SEO Tavsiyeleri
E- ticaret ülkemizde biraz yanlış anlaşıldı maalesef. Herkes kafasında bir e-ticaret fikriyle dolaştı aylarca, bazıları cesaret edip bir şeyler denedi ve başaramadı diğerleri hiç denemedi (denemeyen insanlar, her konuda fikir sahibi olanlar ama denemeyenler… Uzun vadede kazanan genelde onlar oluyor maalesef, neyse).
Uzun vadeli planlar yaparak bu işe girişen ve şansları yaver giden çok az bir kesim de e-ticaret projelerinde başarıyı yakaladı.
Benim tavsiyem dijital pazarlama için bütçe ayırmadan e-ticarete girişilmemesidir. E-ticaret projelerinde bir e-ticaret sitesi sahibi olmak işin başlangıcıdır. Asıl mücadele site bittikten sonra başlıyor.Piyasada sizinle aynı ürünü satan hatta sizinle aynı alt yapıyı ve aynı ürün bilgilerini kullanan diğer sitelerden farkınız ne ? Bunun cevabını önce kendinize, sonra müşteriye vermelisiniz. Siz bu cevabı müşteriye verdiğinizde Google’da tatmin olmuş olacaktır.
Çoğu girişimci site açıldıktan sonraki dönemde bir pazarlama stratejisi olmadığı için kaybetti. Benim vereceğim tavsiyeler sizi bir Markafoni yada Lidyana yapmayacak ama en azından daha birinci yılı dolmadan kapanan e-ticaret siteleriyle aynı sınıfta olmanızı engelleyebilir.
Hazırsanız başlıyoruz…
Site içi e-ticaret seo tavsiyeleri
Site içiyle başlayalım. Klişe olacak ama öncelikle e-ticaret alt yapısı edineceğiniz firmaya alt yapılarının seo’ya uygun olup olmadıklarını sorun. Muhtemelen evet diyecekler, hayır diyen görmedim bu yüzden onları sıkıştırın, ürünlere ve kategorilere ekstra içerik eklenip eklenemeyeceğini sorun, sayfa açıklamalarını ve başlıklarını manuel olarak düzeltme şansınızın olup olmadığını sorun.
Seo uyumlu bir e-ticaret alt yapısıyla başladığınızı varsayıyorum. Ürünleri kesinlikle XML yöntemiyle eklemeyin biliyorum bu durumda çok zaman kaybedeceksiniz ama emin olun değecek, şöyle düşünün aynı ürünü satan diğer tüm e-ticaret siteleri aynı ürün adı ve açıklamayla satıyor bu durumda sizin farkınız ne olacak? Siteniz hangi kritere göre diğer sitelerden ayrılacak… Özgün ürün açıklamaları ekleyin, kullanıcıların anlayacağı dilde konuşun.
Ürünle ilgili merak edilecek tüm detayları yazın. “Eğer bu ürünü ben alacak olsaydım kafama takılan ne olurdu?” sorusunu kendinize sorun ve ürün detaylarına tüm cevapları ekleyin.
Her ürün kategorisi için içerik oluşturun. Bu içerikler en az 300 kelimeden oluşsun ve gerçekten işe yarar bilgiler içersin.
Url, Title ve Description’ları sayfa içeriklerine göre düzenleyin ve özellikle Description’ı cümle yapısıyla oluşturmaya özen gösterin. Ürün linklerinde “productid=12” gibi saçma yapıları kullanmayın.
Mutlaka bir site haritanız ve Robots.txt dosyanız olsun. Sitenizin Google Analytics ve Google Webmaster Tools optimizasyonunu kurun ve sitenizi izleyin. Özellikle Webmaster Tools size arama motoru performansınız açısından oldukça faydalı datalar sunar.
Eğer site yapısı müsaitse sitenizde bir blog oluşturun ve düzenli olarak içinde bulunduğunuz sektör ile ilgili paylaşımlarda bulunun.
Site dışı e-ticaret seo tavsiyeleri
Adwords kullanın. Evet saçma geldi biliyorum ama yapacağınız seo çalışmasının verimli olabilmesi aylar sürebilir. Bu süre zarfında satış eksikliğinizi gidermek için düşük bütçeli Adwords kampanyaları oluşturabilirsiniz.Hem Adwords içindeki reklam kalite puanınıza bakarak ilgili anahtar kelimelerde sitenizin nasıl reaksiyon aldığını da test etmiş olacaksınız.
Facebook reklamlarını kullanın. Facebook reklamları çok düşük maliyetlerle sitenize ziyaretçi çekmenize olanak sağlıyor. Hem bu sayede markanızı istediğiniz hedef kitleye göstermiş hem de ziyaretçi trafiğinizi arttırarak sıralamada önemli bir avantaj elde edeceksiniz. (Evet, sıralama faktörleri içinde sitenin ziyaretçi sayısı oldukça önemli bir yere sahip)
Sektörünüzle ilgili bloglarda web sitenizle ilgili tanıtıcı yazılar yazılmasını isteyin, gerekirse para karşılığı yazdırın ama yazıdırın. Sektörünüzün tanınan bloglarından alacağınız tavsiye linknleri (backlink) sıralamanızda oldukça önemli artışlar sağlar.